وقتی کالاها در مسیر جهانی ترابری میشوند، یکی از جوانب حیاتی فرآیند واردات و صادرات، تأمین اسناد مثبته گمرکی است. این اسناد که همچون پیامهای مهم در زبانی تخصصی بین المللی تلقی میشوند، نقش اساسی در تضمین تطابق کالاها با مقررات و استانداردهای گمرکی کشورهای مقصد دارند.
همچنین، این اسناد اهمیت اقتصادی و حقوقی چشمگیری دارند و تأثیر قابل توجهی بر روند تجارت بینالمللی و روابط تجاری دارند. این مقاله به بررسی انواع اسناد مثبته گمرکی، نقش و اهمیت آنها در فرآیند ترخیص کالاها و تجارت بینالمللی میپردازد.
اسناد مثبته گمرکی چیست و چه نقشی در واردات کالا دارد؟
اسناد مثبته گمرکی مجموعهای از اطلاعات و اسناد رسمی هستند که در فرآیند ترخیص کالاها در مرزها تعیین و ارائه میشوند. این اسناد میتوانند شامل اطلاعات مرتبط با منشأ کالا، ویژگیهای فنی و معیارهای کیفی، قیمت گمرکی، میزان واحد و وزن، شرایط بستهبندی، اطلاعات حمل و نقل، ترخیص گمرکی و دیگر اطلاعات مرتبط با کالا و ترتیبات گمرکی باشند. این اطلاعات باعث تضمین تطابق کالا با قوانین و مقررات گمرکی کشورهای مقصد میشوند و در تسهیل فرآیند ترخیص و انجام تجارت بینالمللی نقش مهمی ایفا میکنند.
اسناد نادرست گمرکی چیست؟
اسناد نادرست، اسنادی هستند که در آنها خصوصیات دقیق کالا بیان نشده، یا خصوصیاتی که بیان شده، مربوط به آن کالا نیست و مربوط به کالای دیگریست. این امر میتواند بخاطر فرار مالیاتی، دور زدن هزینه گزاف گمرکی یا در یافت سود بیشتر باشد. اما در این مواقع، به دلیل اینکه فرد، قوانین گمرکی را رعایت نکرده، اجازه ترخیص کالا را نخواهد داشت.
برای مثال، لوازم برقی صنعتی، شامل عوارض بیشتری نسبت به لوازم برقی مصارف خانگی میشوند. در برخی مواقع، فرد واردکننده متخلف، در اظهارنامه خود، لوازم برقی صنعتی را به عنوان لوازم برقی خانگی معرفی میکند تا عوارض کمتری بدهد. اما در نهایت، تیم بازرسی گمرک، تمامی کالاها را بررسی میکنند و در صورت یافتن مغایرت، نه تنها اجازه ترخیص داده نمیشود، بلکه مسئولین گمرک، فرد متخلف را به مراجع قضایی معرفی میکنند
اسناد مثبته در موارد سوءظن به کالای قاچاق
در شرایطی که مشکوک به داشتن کالای قاچاق یا نامناسب هستید، استفاده از اسناد مثبته گمرکی بسیار مهم است تا از خودتان در مقابل ادعاها و شکها در ارتباط با ماهیت کالایتان دفاع کنید. اسناد مثبته میتوانند به شما در تبیین و اثبات مشروعیت و قانونیت تجارت کمک کنند. این اسناد به طور معمول توسط مراجع گمرکی یا مقامات مختص صادر میشوند و نشاندهنده تأیید رسمی برای کالای شماست. در ادامه به توضیح نمونههایی این اسناد در موارد سوءظن به کالای قاچاق میپردازیم:
پروانه کاپوتاژ: این پروانه مربوط به اجازه ورود کالا به کشور برای مصرف داخلی یا مجدداً صادرات به کشوری دیگر است. این پروانه نشاندهنده مجوز قانونی برای ترخیص کالا و مشخصات مربوط به آن میباشد.
پروانه ترانزیت خارجی: این پروانه به وسیله گمرکها صادر میشود و نشاندهنده اجازه ترانزیت کالا از یک کشور به کشور دیگر بدون ترخیص در کشور مبدأ میباشد.
پروانه کالای مرجوع شده: این پروانه به تجارتکننده اجازه میدهد کالایی که به کشور مبدأ برگشت داده شده است، را به کشور مقصد بازیابی کند.
پروانه ورود و صدور موقت: این پروانه به تاجر اجازه موقتی برای ورود یا صدور کالا به یک کشور را میدهد و به مدت مشخصی اعتبار دارد.
پروانه ورود گمرکی: این پروانه نشاندهنده تأیید گمرکی برای ورود کالا به کشور میباشد.
پته عبور داخلی و پته گمرکی: پتهها نشاندهنده تأیید مسئولان گمرکی برای عبور یا تردد کالا در داخل یا بین کشورها میباشند.
قبض خرید کالا از گمرک و قبض سپرده بهموجب ترخیص کالا: این قبوض نشاندهنده انجام مراحل ترخیص کالا و پرداخت هزینههای مربوطه میباشند.
کارت مسافری صادر توسط مناطق آزاد تجاری و صنعتی: این کارت به اشخاصی که در مناطق آزاد تجاری و صنعتی فعالیت دارند، اجازه مسافرت و عبور بدون محدودیت از این مناطق به خارج از کشور را میدهد.
همه این اسناد مثبته گمرکی به تجارتکنندگان کمک میکنند تا مشروعیت تراکنشهای خود را اثبات کرده و مسیر صحیح و قانونی را در معاملات بازرگانی دنبال کنند.
اسناد و اوراق راکد شامل تمامی اسنادی هستند که به یکی از دستگاهها و مقامات دولتی وابسته بوده و به منظور اجرای وظایف قانونی نگهداری میشوند. این اسناد راکد شامل هر نوع سندی هستند که دارای مهر یا امضای مقام و دستگاه دولتی باشند و به واقع اهمیت بزرگی در آن دارد.
اسناد راکد شامل قراردادها، نامهها، ابلاغیهها، فرمها، دفاتر، پروندهها، قبوض، عکسها، نقشهها، نمودارها، نوارهای ضبط شده، کلیشهها، فیلمها، بارنامهها و دیگر اوراق مرتبط میشوند. اصلیترین ویژگی که باعث میشود این اسناد به عنوان راکد شناخته شوند، عدم استفاده مکرر از آنهاست. این اسناد معمولاً در بایگانی نگهداری میشوند. این نکته نیز در ماده ۱ آییننامه تشخیص اوراق زاید و امحای آنها ذکر شده است.
اسناد و اوراق بهادار دولتی:
اسناد و اوراق بهادار دولتی شامل اسناد خزانه، اسناد اوراق قرضه دولتی یا اوراق قرضه تضمینشده توسط وزارت دارایی میشوند. این اسناد باید دارای مجوز انتشار یا تضمین قانونی باشند تا در این دسته قرار گیرند.
اسناد و مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی:
اسناد و مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی به تمام انواع آثار مکتوب، سمعی و بصری، و هر نوع اثر فرهنگی دیگر که شامل محتوایی مرتبط با انقلاب اسلامی هستند، اطلاق میشود. این موارد در ماده دو اساسنامه سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی آورده شده است.
سخن پایانی
در این مطلب، به موضوع اسناد مثبته گمرکی پرداختیم. این اسناد، یکی از مهمترین مدارک کورد نیاز برای ترخیص قانونی هستند و داشتن اطلاعات از آنها برای هر بازرگان و تاجری ضروری است.
سوالات متداول درباره اسناد مثبته گمرکی
چه تفاوتی بین اسناد مثبته گمرکی و اسناد راکد دولتی وجود دارد؟
اسناد مثبته مرتبط با فرآیند گمرکی و ترخیص کالاها هستند، در حالی که اسناد راکد دولتی به تمام اسنادی اطلاق میشود که توسط دستگاهها و مقامات دولتی در جهت اجرای وظایف قانونی نگهداری میشوند.
چه مواردی میتوانند اسناد مثبته گمرکی شامل شوند؟
این اسناد میتوانند شامل اطلاعات مختلفی از جمله مشخصات کالا، شرایط قرارداد، ارزش کالا، مبدأ و مقصد حمل و نقل، روش پرداخت هزینهها و دیگر موارد مرتبط با واردات یا صادرات باشند.
چگونه از اسناد مثبته گمرکی برای جلوگیری از مشکلات مرتبط با قوانین گمرکی استفاده کنیم؟
اسناد مثبته باید به دقت تهیه و تکمیل شوند. اطمینان حاصل کنید که اطلاعات کالا و شرایط معامله صحیح و مطابق با مقررات گمرکی ذکر شده باشد. همچنین، در تمام مراحل ترخیص کالاها و انجام معاملات تجاری از اسناد مثبته گمرکی به عنوان مدرک رسمی استفاده کنید.
این مطلب را به اشتراک بگذارید
برای واردات کالا با علی والا تماس بگیرید. تلفن چین ( حسین جاوید ): 008613883921774