اقتصاد علمی است که شاید بتوان بعضی جلوههای ابتدایی آن را در رفتار حیوانات نیز مشاهده کرد، زیرا درارتباط با یکی از جنبههای رفتار اجتماعی انسان و بعضی حیوانات است. اگر از این جنبه ابتدایی علم اقتصاد بگذریم، چیزی که امروزه به آن اقتصاد گفته میشود یک رشته جدید است که توسط یکسر دانشمند برجسته بوجود آمده و به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به معرفی اقتصاد دان های معروف تاریخ بپردازیم.
معرفی اقتصاد دان های معروف را ابتدا با تعریف خود علم اقتصاد به معنای امروزی آن آغاز کرده و سپس با معرفی مختصر انواع نظام اقتصادی، به سراغ اقتصاددانهای معروف تاریخ از قرن ۱۷ تا امروز میرویم. اقتصاددانهایی که در این مقاله نام میبریم، همه در بوجودآمدن علم اقتصاد نقشی مهم داشتهاند و بههمینخاطر دراین مقاله ازآنها نام برده و نقشی که در تکامل علم اقتصاد داشتهاند را بررسی میکنیم. اگر شما هم به این موضوع جذاب علاقهمندید، حتما تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
برای واردات کالا از چین با علی والا در سریعترین زمان و با بهترین هزینه کلیک کنید.
قبل از اینکه به معرفی اقتصاد دان های معروف بپردازیم لازم است علم اقتصاد را تعریف کنیم. به بیانی ساده، علم اقتصاد علمی است که به تجزیه و تحلیل تولید، توزیع و مصرف ثروت که شامل کالاها و خدمات است میپردازد.
با توجه به اینکه عوامل اقتصادی شامل افراد و سیستمهای کلان اقتصادی مثل دولتها و نهادها میشود، علم اقتصاد به دوبخش اقتصاد خرد و اقتصاد کلان تقسیم میشود. بهاینترتیب کار اقتصاد خرد بررسی رفتار افراد و کار اقتصاد کلان بررسی رفتار اقتصادی شرکتها و نهادها است.
با اینکه تعریف اقتصاد موردتوافق اقتصاددانان است، اما مدلهایی که برای پیادهسازی آن ارائه میشود باهم فرق دارند. بهاینترتیب دومدل برای چگونگی پیادهسازی اقتصاد وجود دارد که بصورت خلاصه درادامه آنها را بررسی کردهایم.
انواع نظام اقتصادی
اقتصاد آزاد که تاکید بر آزاد گذاشتن خریدوفروش داشته و معتقد است نباید هیچ عامل بیگانهای مثل دولت در نظام بازار دخالت کند. توجیه نظام اقتصادی آزاد دراین است که این عرضه و تقاضا در شرایطی رقابتی حالت تعادل بازار را تعیین کرده و نباید آنها را کنترل و تعدیل کرد.
اقتصاد سوسیالیستی که معتقد است بازار آزاد طبقه کارگر را درخود حل کرده و برای احقاق حقوق برابر میان سرمایهدار و کارگران باید کنترل عرضه و تقاضا بهدست دولت یا اتحادیههای کارگری بیفتد. میان این دو نظام اقتصادی همواره نزاع وجود داشته و این دستپخت اقتصاددانانی است که قرار است درادامه زندگینامه آنها را بررسی کنیم.
اقتصاد دان های معروف قرن ۱۷
قرن ۱۷ام، قرنی است که انقلاب علمی و عقلی اروپا دران رخ داد. این قرن همان دورانی است که علم جدید گالیله، اصول ریاضیات نیوتن، فلسفه مدرن دکارت و آرای جدید جان لاک درباره اقتصاد و آزادی شکل گرفت.
در این قرن است که انسان برای اولین بار توانست بدون استفاده از ابزارهای خرافی و الهیاتی، مسائلی بزرگ درحوزه کشتیرانی، توجیه حرکت مکانیکی اجسام، توجیه نور و پدیدههای برآمده ازآن را بطور کامل توجیه کند. این قرن با غولی بهنام آیزاک نیوتن شناخته میشود که دیدگاه علمی را جا انداخت.
برای استفاده از خدمات کارگو از چین شرکت بازرگانی علی والا کلیک کنید.
دراین قرن علم اقتصاد بهمعنای امروزی تازه ریشه دوانید و سربه برآوردن کرد. علت آنهم آراء جان لاک درباره لیبرال بودن حکومت و آزاد گذاشتن رفتارهای انسان است. معرفی اقتصاد دان های معروف قرن ۱۷ شامل اقتصاددانهای انگلیسی و آلمانی با نام: ویلیام پتی، ویلیام کیلیگرو جان لاک و نیکولاس باربون است. این اقتصاددانان ابتداییترین قوانین اقتصادی مثل چگونگی ارتباط ارزش معنوی و مادی و تعیین ارزش کالاها با اسکناس و تئوری راهاندازی بانک مرکزی و ایجاد مالیه نوین را ارائه و بسط دادند.
اقتصاد دان های معروف قرن ۱۸
قرن ۱۸ام را بهمعنای واقعی کلمه میتوان قرنی نامید که درآن علم اقتصاد متولد شد. این قرن شاهد ظهور روشنگری و البته انقلاب فرانسه است. دراین قرن میراث نیوتن به همه شاخههای معرفت بشری بسط داده شد و بر همین مبنا علم اقتصاد نیز شکل گرفت. معرفی اقتصاد دان های معروف قرن ۱۸ شامل تعداد زیادی نام آشنا است. اقتصاددانانی که پایههای علم اقتصاد امروزی را پیریزی کردند و تقریبا میتوان آنان راپدران علم اقتصاد دانست.
این لیست شامل نام افرادی مثل آدام اسمیت نویسنده کتاب مقدس علم اقتصاد یعنی ثروت ملل، دیوید هیوم که فلاسفه آن را بهخوبی میشناسند، جان رابرت مالتوس که قانون تناسب جمعیت با منبع را ارائه داد.
مهمترین نتیجهای که این اقتصاددانان در قرن ۱۸ ام به آن دست یافتند این بود که سرمایههای اصلی هرکشوری نیروی انسانی آن و البته ثروت نهفته در زمینهای کشاورزی ان است. همین نتیجه سرآغاز شکست فئودالیسم و آغاز انقلای روشنگرانه در فرانسه گشت.
اقتصاد دان های معروف قرن ۱۹
حتما نام کمونیست و مارکسیسم را بارها در زندگی خود شنیدهاید. قرن ۱۹ قرنی است که شاهد ظهور اقتصاددانان سوسیالیسمی هستیم که نامشان بسیار مشهور است. همچنین دراین قرن که انقلاب صنعتی نیز درآن رخ داده است، شاهد ایمانی بسیار زیاد به عقل انسان هستیم طوریکه فلاسفه و دانشمندان این قرن به این اعتقاد رسیدند که انسان توانایی شناخت همه چیز حتی اقتصاد و سرنوشت انسان را نیز دارد. معرفی اقتصاد دان های معروف قرن ۱۹ شامل لیستی بلندبالا از دانشمندانی است که درادامه به آنها اشاره کردهایم.
جان استوارت میل، فیلسوف و اقتصاددان تجربهگرا و پدیدآوردنده مکتب فایدهگرایی، هربرت اسپنسر که توانست تئوری تکامل زیستی جانداران داروین را وارد علم جامعهشناسی و اقتصاد کند و بهنوعی تنازع بقای اقتصادی را پیش کشد و البته فردریش انگلس و کارل مارکس دو پیامبری که تئوری کونیست و دیالکتیک مادی را به جهان ارائه کردند ازجمله معروفترین اقتصاددانان قرن ۱۹ام هستند که درلیست معرفی اقتصاد دان های معروف قرن ۱۹ صدرنشین هستیند.
قرن بیستم را همه با دو جنگ جهانی که درآن رخ داد میشناسیم. تحولات اقتصادی، اجتماعی، علمی و هنری قرن بیستم همواره مثالزدنی هستند. آغاز پست مدرن دراین قرن رخ داده است. در این دوران انسان دوباره در دیدگاههای خود بازبینی کرد و مجبور شد به ایمانی که به عقل خود داشت شک کند.
اینگونه شد که انقلاب تکنولوژی و علمی مدرن رخ داد و بالتبع اقتصاد و علوم اجتماعی را هم تحت تاثیر خود قرار داد. دراین قرن جهان شاهد قدرتنمایی نظامهای اقتصادی مارکسیسم و کاپیتالیسم دردو جبه شرق و غرب بود. میراثی که اقتصاددانان قرن ۱۹ بهجا گذاشته بودند. اما معرفی اقتصاد دان های معروف قرن ۲۰ شامل چه کسانی است؟
لیست اقتصاددانان معروف قرن ۲۰ ام شامل نام جان میلارد کینز که با ارائه مکتبی جدید به نام کینزیم توانست راهکاری جدید برای نوسان بازار ارائه دهد، فون هایک که باارئه یک اقتصاد نئولیبرال به ایده بازار کاملا آزاد برآمده از نظم خودجوش رسید، میلتون فریدمن که کاملا مدافع کاپیتالیست بود.
البته جان نش ریاضیدان که توانست با ارئه تئوری بازیها نوبل اقتصاد را کسب کند. تقریبا این لیست بلندترین لیستی است که میتوان از معرفی اقتصاد دان های معروف ارائه داد چراکه قرن ۲۰ شاهد ظهور بیشترین اقتصاددان درتاریخ علم اقتصاد است.
برای ترخیص کالا از چین با علی والا در سریعترین زمان و با بهترین هزینه کلیک کنید.
اقتصاد دان های معاصر
درعصر جدید، یعنی آغاز سال ۲۰۰۰ تاکنون، تعداد زیادی اقتصاددان بزرگ درجهان ظهور کردهاند که میتوان انها را در لیست معرفی اقتصاد دان های معروف قرن ۲۱ قرارداد. امروزه دیگر دو قطب صرف کاپیتالیست و سوسیالیست بر جهان حکمفرما نیستند، بلکه الگوهای ترکیبی که میان این دو ایده تعادلی مناسب برقرار کردهاند حرف اول را میزنند. مثلا اقتصاد کره جنوبی و چین را میتوان چیزی میان این دو تئوری دانست یا مثلا اقتصاد هند یک مدل جدید برای پیشرفت درسطح کلان است. اما این لیست شامل نام چه کسانی است؟
ریچارد ولف یکی از افراد موجود در لیست معرفی اقتصاد دان های معروف قرن ۲۱ است که بیشتر گرایش به سمت سوسیالیست داشته و اما تلاش دارد میان این دو دستهبندی پیوندهایی ایجاد کند. همچنین یانیس واروفاکیس وزیر اقتصاد یونان نیز ازجمله دیگر اقتصاددانان معروف قرن ۲۱ است که میتوان گفت تلاشهای وی در بحران اقتصادی توانست الگوی جدید برای رشد در حین بحران باشد.
بررسی اقتصاددانان قرن ۲۱ چندان ازروی اصول درستی نیست چراکه عموما اقتصاددانان بعداز مرگشان بزرگی کارشان مشخص میشود. پس فعلا زود است که بزرگان اقتصاد قرن ۲۱ را مشخص کنیم.
حرف آخر
هر چه از معرفی اقتصاد دان های معروف دنیا بخواهیم بگوییم کم است. چراکه بسیاری از اقتصاددانهای تاریخ را بهناچار باید نادیده گرفت ئگرنه لیست نام این افراد تا ثریا ادامه خواهد داشت. بههمین دلیل در این مقاله سعی کردیم که تنها به تعداد معدودی ازاین بزرگان اشاره کنیم. نام کسانی آورده شد که هرانسان اهل مطالعه و دانشی حداقل یکبار نام آنها را شنیده است. مثلا کسی نیست که نام مارکس و آدام اسمیت را نشنیده باشد. بااینحال اقتصاددانان معروف قرن ۲۱ را شاید کمتر کسی بشناید.
سوالات متداول درباره اقتصاد دان های معروف
دو نظام اقتصادی اصلی که معرفی اقتصاد دان های معروف دنیا همواره جزو یکی از این دستهها تقسیم بندی میشوند کدام است؟
نظام اقتصادی چپ یا سوسیالیستی و نظام اقتصادی راست یا کاپیتالیستی دو نظام اصلی اقتصادی دنیا هستند.
مشهورترین اقتصاددانهای قرن ۱۹ ام کدام هستند؟
مارکس، انگلس، جان استوارت میل و هربرت اسپنسر مشهورترین اقتصاددانهای قرن ۱۹ ام هستند.
علم اقتصاد به بررسی دو سطح از رفتارهای اقتصادی میپردازد،این دو سطح کدام است؟
سطح کلان که شامل رفتار اقتصادی دولتها ونهادها است و سطح خرد که شامل بررسی رفتار اقتصادی افراد است.
این مطلب را به اشتراک بگذارید
برای واردات کالا با علی والا تماس بگیرید. تلفن چین ( حسین جاوید ): 008613883921774