اختلاف بین واردات و صادرات یک کشور در بازه زمانی مشخص را تراز تجاری میگویند. به بیان دیگر Balance of Trade رابطه بین واردات و صادرات در ارزش مالی یک کشور است. وقتی تراز تجاری یک کشور مثبت میشود؛ یعنی میزان صادرات آن بیشتر از واردات است و تراز منفی نشاندهنده افزایش واردات و بیشترشدن آن از صادرات است.
افزایش میزان صادرات یک کشور رابطه مستقیم با افزایش تقاضای ارز در کشور صادرکننده دارد. به این علت که کشور واردکننده کالا باید پول جاری کشور صادرکننده را خریداری کند؛ بنابراین هرچه صادرات یک کشور افزایش پیدا کند ارزش پول کشوری که کالا را صادر میکند بیشتر میشود.
برای واردات از چین با علی والا در سریعترین زمان و با بهترین هزینه کلیک کنید.
فهرست مطالب تراز تجاری چیست؟ | عوامل تاثیرگذار بر تراز و بررسی نکات کلیدی تراز تجاری:
در مباحث اقتصادی به اندیکاتورهایی که در شرایط متفاوت دادههای یک موضوع خاص را بررسی میکنند و آن را به ناظران ارائه میدهند تراز میگویند. این تراز اقتصادی میتواند عوامل زیادی را با کمک از فرمولهای ریاضی بررسی کند.
برای خرید از چین با علی والا در سریعترین زمان و با بهترین هزینه کلیک کنید.
منظور از تجارت چیست؟
در حالت کلی تجارت از دو عامل دادوستد به وجود میآید. از لحاظ ساختاری تجارت قابل محاسبه است و بر مبنای ارائه چیزی از سمت فردی به فرد دیگر در قبال دریافت چیز دیگری است. تجارت از دو بخش کلان و خرد تشکیل شده است و شناخت آن به درک بهتر از تراز تجاری کمک میکند.
تجارت خرد: به بررسی فرایند عرضه و تقاضا در داخل کشور میپردازد و بیان میکند که هر تولید داخلی تا چه اندازه مصرف میشود.
تجارت کلان: تجارت کلان شامل دادوستد است که باعث بهوجودآمدن اصطلاح تراز تجاری شده است. این تجارت میزان عرضه و تقاضای خارجی را بررسی میکند. این تجارت به اینکه یک نهاد چقدر در واردات داخلی و رفع نیاز خارجی صادرات نقش دارد اشاره میکند.
همانطور که در بخشهای گذشته تا حدودی به ماهیت این فرمول اشاره کردیم میتوان گفت که تفاوت خدمات یا محصولاتی است که به کشور واردشده و خدمات و محصولاتی که از کشور به سمت کشورهای دیگر خارج میشود، اشاره دارد. فرمول تراز نیز از این تعریف استخراج میشود.
تراز تجاری (BOT) = صادرات – واردات
عمدتا برای فهم درست این مفهوم در آمریکا از این مفهوم استفاده میشود. از چندین سال قبل آمریکا دچار تراز منفی شده، اما چین با توجه به صادرات بالا تراز مثبت یا همان موضوع مازاد تجاری دارد. نکته حائز اهمیت در این موضوع این است که کشور چین یکی از بزرگترین صادرکنندگان محصول به کشور آمریکاست. افزایش واردات آمریکا از چین طی سالهای اخیر همچنان این معادله را به نفع چین و به ضرر آمریکا نگه میدارد.
عوامل به دو گروه کاهشدهنده و افزایشدهنده تقسیم میشود که در تغییر نرخ تراز بسیار تأثیرگذار هستند. اما این عوامل به دستههای بزرگتر درونی و بیرونی تقسیم میشوند.
عوامل درونی
وجود بستر مناسب در کشور و شرایط خوب برای تولید و عرضه در کشور و تراز آن بسیار تأثیرگذار است؛ بنابراین ما ابتدا عوامل درونی مؤثر را بیان میکنیم.
تسهیلات داخلی: به اعمال و مقدماتی که یک دولت برای افزایش صادرات خود و صادرات بخش خصوصی انجام میدهد تسهیلات میگویند. تسهیلات داخلی میتواند شامل پرداخت وام برای انجام ایدهها یا اختصاص ارز مختلف از صندوق ذخایر ارزی برای واردکردن مواد اولیه لازم باشد.
موانع داخلی: موانع داخلی قوانین حاکم بر تجارت را شامل میشود. اوضاع اقتصادی کشور نیز بر این موانع داخلی تأثیرگذار است. اینکه کشور در چه وضعیتی از رونق و رکود قرار دارد میتواند جزء موانع داخلی باشد. از عوامل دیگری که میتواند مانع در برابر افزایش میزان تولید و پس از آن صادرات باشد میتوان به سیاستهای بانکی، سیاستهای مالیاتی و اقتصاد دستوری اشاره کرد.
برای استفاده از خدمات کارگو از چین شرکت بازرگانی علی والا کلیک کنید.
عوامل بیرونی
هنگامی که بستر درمانی کشور در وضعیت درست و ایدهآلی برای فراهم کردن شرایط مناسب صادرات قرار بگیرد و پتانسیلهای صادرات یک کشور بالا باشد عوامل بیرونی جلوه خواهند داد و بر تراز آن کشور تأثیر میگذارد که شامل موارد زیر میشوند.
تسهیلات خارجی: مجموعه عواملی که بعد از توافقهای دیپلماسی بین کشورهای مختلف برای تنظیم عرضه کالا انجام میشوند. این تسهیلات خارجی در بین کشورهایی به تصویب میرسد که در صادرات با یکدیگر اشتراکاتی دارند و هر کشور به میزان ثابتی در صادرات کالا سهیم باشد.
موانع خارجی: موانع خارجی به مجموعه عواملی گفته میشود که بر ضد تسهیلات خارجی قرار بگیرند. از جمله این عوامل میتوان به تحریمها و سپس به تقاضای جهانی نسبت به کالاهای خاص مانند نفت اشاره کرد.
برای ترخیص کالا از چین با علی والا در سریعترین زمان و با بهترین هزینه کلیک کنید.
مزایای تراز مثبت تجاری
درصورتیکه تسهیلات درونی و بیرونی یک کشور در شرایط درستی قرار بگیرد و تراز یا نرخ مازاد تجاری بیشتری نشان دهد تأثیر بسیار زیادی بر اقتصاد یک کشور دارد این تأثیر را شامل سه دسته کلی میشود که در ادامه هرکدام را توضیح میدهیم.
کاهش نرخ بیکاری
با افزایش صادرات در یک کشور و ایجاد شرایط مناسب برای آن، شرکتها مجبور به تولیدات بیشتری خواهند شد. این تولیدات بیشتر باعث افزایش نیرو در شرکتهای موجود و ایجاد شرکتهای تولیدی بیشتر برای هر محصول خواهند شد که در نتیجه به استخدام نیروی کار بیشتر میانجامد.
افزایش ارزش سهام
با ایجاد شرکتهای تولیدی جدید و افزایش میزان تولید شرکتهای قدیمی رشد بازار افزایش مییابد. رشد اوراق بهادار از تأثیرات اصلی این تغییر است. از جهتی با حرکت افراد سرمایهگذار به سمت بازارها میزان عرضه پول بازار به تعادل میرسد و تورم خنثی میشود. این امر باعث میشود تا کشور مدت زیادی را در وضعیت اقتصادی خنثی قرار بگیرد.
رونق اقتصادی
تراز و تأثیر آن بر عرضه و تقاضای ارزها باعث تأثیر بر نرخ ارز کشور میشود. هنگامی که در یک کشور صادرات و واردات برابر نیست عرضه یا تقاضا نسبتا بیشتری برای یک ارز در آن کشور وجود دارد؛ بنابراین در قیمت آن ارز در بازار جهانی تأثیر میگذارد. پس میتوان گفت که Balance of Trade میتواند بر نرخ مبادله ارز یک کشور تأثیر بگذارد.
برای مثال کشوری مانند چین که تقاضای بالایی برای کالاهای خود دارد تمایل بیشتری برای صادرات داشته و میتواند تراز مثبتی را برای خود کسب کند و تقاضای جهانی برای ارز خود را افزایش دهد.
تراز تجاری ایران
بهطورکلی میتوان گفت که تراز تجاری نتیجه صادرات اقتصادی یکی کشور است. هر چه صادرات بیشتر شود، ارزش پول آن کشور به همان نسبت افزایش مییابد. خالص صادرات یکی از عوامل درآمد مردم آن کشور بهحساب میآید که افزایش آن موجب افزایش درآمد سرانه مردم میشود.
برای خرید از علی بابا و تحویل در ایران با علی والا در سریعترین زمان و با بهترین هزینه کلیک کنید.
با توجه به بررسی گزارشهای رسیده از اداره کل گمرکات ایران در سال ۹۹ تراز تجاری ایران با تفاوت ۴ میلیارد دلار بین واردات و صادرات منفی بوده و تجارت خارجی تحتتأثیر دو عامل تحریم و کرونا بسیار کاهش یافته بود. اما از ابتدای سال ۱۴۰۱ با عبور کالاهای ترانزیتی به بزرگترین مقاصد صادراتی کشور که به ترتیب چین، عراق، ترکیه، امارات و هند بودند تجارت خارجی رشد ۸/۶ درصدی داشته است.
سخن پایانی
تراز تجاری هر کشور درآمد خالص آن را از داراییهای بینالمللی اندازهگیری میکند. بهعبارتدیگر همانطور که گفته شد تفاوت بین ارزش پولی در واردات و صادرات یک کشور است و یک بخش مهم در تعیین حسابجاری یک کشور بهحساب میآید. در این مقاله سعی شد که مفاهیم Balance of Trade و عوامل تأثیرگذار بر آن و نکات مختلف مورد بررسی قرار بگیرد. شما میتوانید برای اطلاع بیشتر در این باره با مشاورین مجموعه علی والا تماس بگیرید.
سوالات متداول درباره اراز تجاری
عوامل تاثیرگذار در Balance of Trade چه عواملی هستند؟
عوامل تاثیرگذار در تراز تجاری به عوامل درونی و بیرونی تقسیم میشوند که هر کدام به سیاستهای دولت برای بهبود واردات و صادرات بستگی دارند.
مزایای تراز مثبت تجاری چیست؟
مزایای مثبت بودن Balance of Trade در هر کشوری به سه دسته کاهش نرخ بیکاری، رونق اقتصادی و افزایش ارزش سهام تقسیم میشود که هر کدام توضیح و علت مفصل دارد.
این مطلب را به اشتراک بگذارید
برای واردات کالا با علی والا تماس بگیرید. تلفن چین ( حسین جاوید ): 008613883921774